Πέφτει η αυλαία για το επιτυχημένο πρόγραμμα στήριξης ανερχόμενων καλλιτεχνών Theatre InPalm, στο οποίο συμμετείχε τα τελευταία τρία χρόνια ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου με εταίρους από άλλες έντεκα χώρες και επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Τουρκού της Φινλανδίας. Η καταληκτική δράση του προγράμματος ήταν ένα Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου για ανερχόμενους θεατρικούς δημιουργούς, το οποίο διοργάνωσε ο ΘΟΚ στη Λευκωσία, συγκεντρώνοντας νέες φωνές από 12 χώρες της Ευρώπης.
Το φεστιβάλ, το μεγαλύτερο που διοργάνωσε μέχρι στιγμής ο ΘΟΚ, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του, από τις 11 ως τις 13 Απριλίου 2025 και ανέδειξε το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα της νέας γενιάς θεατρικών καλλιτεχνών, μέσα από ένα πολυμορφικό πρόγραμμα παραστάσεων, παρουσιάσεων και συζητήσεων.



Στη διοργάνωση συμμετείχαν δημιουργοί από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και την Φιλανδία, φέρνοντας μαζί τους ένα μωσαϊκό καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, πολιτισμικών αφηγήσεων και σύγχρονων απόψεων γύρω από το θέμα της ταυτότητας.
Οι παραστάσεις, που είχαν διάρκεια μέχρι 40 λεπτά η κάθε μια, διερευνώντας την ταυτότητα,άγγιξαν θέματα φύλου, σεξουαλικότητας, ιστορικής και κοινωνικής επίδρασης γεγονότων στον άνθρωπο, μοναχικότητας και μοναξιάς, ψυχικής υγείας, κ.α. Η πρωτότυπη φόρμα του, είχε ως δεδομένο ένα σκηνικό χώρο για όλες τις παραστάσεις, σχεδιασμένο από τον ανερχόμενο βραβευμένο σκηνογράφο Πέτρο Κουρτελλάρη.
Κατά την έναρξη του Φεστιβάλ, η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανθή Αντωνιάδου τόνισε τη σημασία που δίνει το Δ.Σ. στην εξωστρέφεια και την δικτύωση με καλλιτέχνες των χωρών της Ευρώπης, ώστε να υπάρχει διαρκής διάλογος και ανταλλαγή ιδεών, με στόχο πάντα την ανάπτυξη και την εξέλιξη του θεάτρου. Η συντονίστρια του προγράμματος και επικεφαλής της οργανωτικής ομάδας του Φεστιβάλ Μαρίνα Μαλένη, σημείωσε πως το πρόγραμμα Theatre in Palmέδωσε την ευκαιρία σε ένα μεγάλο αριθμό ανερχόμενων καλλιτεχνών, να δημιουργήσουν στις παραστατικές τέχνες, να λάβουν μέρος σε προγράμματα φιλοξενίας, ανταλλαγές, να γνωρίσουν θεατρικές ομάδες σε άλλες χώρες, να παρακολουθήσουν παραστάσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και ακαδημίες και γενικά να αλληλεπιδράσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με καλλιτέχνες άλλων χωρών, ενώνοντας τις δυνάμεις και τις ανησυχίες τους. Υπήρξε δε θαυμάσια γέφυρα ανταλλαγής γνώσης και ιδεών ανάμεσα και στους συνεργαζόμενους οργανισμούς, που ας σημειωθεί, δεν ήταν όλοι θεατρικοί. Πρόσθεσε δε πως το ότι το πρόγραμμα κλείνει στην Κύπρο αποτελεί μεγάλη τιμή και ένδειξη της εμπιστοσύνης των εταίρων στον ΘΟΚ και τους ανθρώπους του για την οποία και ευχαρίστησε θερμά.
Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους οι πρέσβεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες του θεάτρου, φοιτητές, και θεατρόφιλο κοινό.
Στο τριήμερο που διήρκεσε το φεστιβάλ, εκτός από τις παραστάσεις, οι συμμετέχοντες και το κοινό είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις με θέματα ενδιαφέροντος για ανερχόμενους καλλιτέχνες, όπως το ιδιαίτερα ενδιαφέρον εργαστήρι του ακαδημαϊκού Δρος Γιώργου Ροδοσθένους, καθηγητή σκηνοθεσίας στη σχολή Παραστατικών τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Leeds, για την ένταξη στο χώρο των τεχνών με τίτλο “Breaking through networking and resilience in the arts”, την παρουσίαση της Mervi Rankila-Källström, επικεφαλής του προγράμματος και ανώτερης λέκτορος στην Ακαδημία Τεχνών, Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής, για το Πανεπιστήμιο Τουρκού κ. α.



Τέλος, κύπριοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στο Roadshow που προκήρυξε ο ΘΟΚ στο πλαίσιο του προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους από τις ανταλλαγές σε Βαρκελώνη, Reggio Emilia, Άμστερνταμ και Στοκχόλμη.
Με αθρόα προσέλευση κοινού και θετικές εντυπώσεις από επαγγελματίες του θεάτρου, το φεστιβάλ επιβεβαίωσε τη δυναμική της Κύπρου ως σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη θεατρική δημιουργία στην Ευρώπη και έδωσε ώθηση σε ανερχόμενους καλλιτέχνες, προκειμένου να δικτυωθούν, να γνωρίσουν άλλους καλλιτέχνες και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις στο πλαίσιο της ενδυνάμωσής τους στην οποία στόχευσε το πρόγραμμα Theatre in Palm.
Ξεχωριστή νότα στο τριήμερο έδωσε η στήριξη του 273ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Αγλαντζιάς, οι οποίοι ανέλαβαν την στήριξη των δράσεων, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με αυτές των Ευρωπαίων ανερχόμενων καλλιτεχνών.
Ολόκληρο το πρόγραμμα και οι πληροφορίες των παραστάσεων εδώ.




